Legendele balcanice povestesc despre ghiocei c-au apărut după ce mai mulţi copii au fost alungaţi de acasă de către părinţi şi îi lăsa afara  în viscol. Neavând nici un loc în care să se adăpostească, ei au murit. Dar Dumnezeu a hotărât ca trupurile lor să se transforme în ghiocei.

O altă legendă spune că aceştia au apărut în momentul în care Adam şi Eva au fost alungaţi din Rai. Ajunşi pe Pământ şi nemaivăzând asemenea viscol şi ninsoare, au încercat să caute calea de întoarcere în Rai, dar nu au mai găsit-o. Atunci, îngerul trimis să îi însoţeasca a luat în mână un bulgare de zăpadă peste care a suflat şi s-a transformat în ghiocel.

Odată cu apariţia ghioceilor, nămezii au început să se topească şi pământul a cunoscut prima dată primăvara.

Pe data de 2 ianuarie italienii împodobesc statuia Sfintei Fecioare cu ghiocei şi ghirlande, asociind astfel aceste flori cu puritatea. De-a lungul istoriei ghioceii nu au fost apreciaţi datorită gingăşiei lor, ci proprietăţilor de vindecare ale acestora. Ei sunt un leac împotriva epilepsiei, a problemelor neurologice şi neuromusculare, dar şi împotriva maladiei Alzheimer.

Reclame